Vattenmelon cider

Efter ett antal lyckade vinstatser, mjöd bryggning och hypotetiska destillationer, så var det dags att avancera i bryggandet och börjar skriva ned det någonstans 


I början var mina planer att bygga en egen fruktpress och allt vad det innebär men efter en del tänkande och  nu när Willys hade extra pris på vattenmelon (4,90kr/kg) + plus att tunnorna ekar tomma så simsalabim var planen spikad.

Recept

30 kg vattenmelon
Pectulose
Strarkvins jäst
Hjorthornssalt
Askorbinsyra
Kanske lite socker


Uträkning och tillvägagångssätt

Med dessa få ingredienser så siktar jag på cider med följande uträkning:

30 kilo bör (enl. Internet) bestå av 24 liter vatten (80%), 2,28 kilo socker (7,6g per 100g *10*30)

Detta ger mig 2280/17/24=5,5%. Så bör bli en ganska ok cider om man eventuellt slänger i lite extra socker men vill egentligen utesluta vitt socker helt, även om man då får göra om ekvationen.

Kommer även brygga efter Bozo metoden så det blir bara att skala melonerna och kasta i tunnan 


Ska bli ett spännande experiment medans blåbärs skörden är i full gång och i väntan på äpplena.

Ska försöka uppdatera i lagom takt då jag nu väntar på pectolase enzymerna som jag vill slänga i först.


Uppdatering 4/1

Med meloner inhandlade så beslutade jag mig för att skala melonerna direkt då det fanns tid. Att skala så många meloner tog en stund men gick relativt snabbt, delade även på hälften och senare mindre i tunnan. Mätning med hydrometern visade 50 grader alltså potentiellt 5,4% så tidigare uträkningen skilde sig med en hundra del mot verkligheten. Enzymer ska även i imorgon för att reducera fruktköttet även kolla om jäsning kommit igång. Mer socker kommer att tillsättas

Uppdatering 5/8

Jäsningen har börjat och skikten är framträdande, med fruktköttet flytande på vätskan. Det luktar även mycket melon och jäst som sig bör, hurvida det luktar gott eller ej låter jag var osagt. Enzymerna är även tillsatta så ska bli spännande att se om de gör någon större skillnad. 
Det finns väl inte mycket annat att göra än att vänta nu. 

Uppdatering 11\8

Jäsningen går framåt. Det mesta av vattenmelonerna har blivit något halvt trögflytande, nästan färglös vätska. Lukten är väl typ melon men kastade i lite socker så Jäsningen kommer igång mer

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

BRAVO cider

Äpplecider